Hvis du går med en lille iværksætter i maven og har en idé som du gerne vil realisere, så er der gode chancer for at du også og lurer lidt på, hvilken type virksomhedsform der er for netop din idé. 

Det er en utrolig god ting at sætte sig ind i, hvilken slags virksomhed man gerne vil drive allerede før man åbner det – der er nemlig et utal af forskellige fordele at hente, ved at vælge den rigtige i første hug. 

Forskellige virksomhedsformer – en miniguide

 • Et Iværksætterselskab – IVS
  Den største og mest mærkbare forskel på et ApS og et IVS er nok kapitalkravet ved opstart af virksomheden. ApS\’er har et kapitalkrav på hele 40.000 kroner, mens IVS\’er har et på bare én krone. Du skal dog være opmærksom på at et IVS ikke signalerer samme grader af professionalisme som et ApS gør – det har i høj grad noget med kapitalkravet at gøre. 
 • Et interessentselskab – I/S
  Et I/S er en personlig ejet virksom hvor du har mulighed for at være to eller flere ejere. Ved I/S skal du være opmærksom på at ejere hæfter solidarisk, personligt og ubegrænset, hvilket betyder at hvis jeres biks kommer i underskud – eksempelvis på grund af en tastefejl til en leverandør, så kan leverandøren kommer og kræve jeres personlige genstande. 

  Vær derfor opmærksom på om din idé potentielt set kan skabe et stort underskud i din privatøkonomi. 

 • Enkeltmandsvirksomheden
  Der er store forskelle på at drive et ApS og en enkeltmandsvirksomhed. Hvis du driver en enkeltmandsvirksomhed må du kun være én ejer og du kører oftest over de normale skattelove – hvilket potentielt set kan tabe dig en del penge, sammenlignet med et ApS.

  Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed skal du også være klar over at du, ligesom med I/S\’et, hæfter personligt og solidarisk – hvilket betyder at kreditorer kan komme efter dine personlige ejendele hvis ikke du betaler indenfor rammerne.

 • Anpartsselskab – ApS
  ApS\’er er nok nogle af de virksomheder som der er allerflest af i Danmark. Fordelene ved ApS\’er er også mange, specielt hvis det ejes af et holdingselskab. Selvom du har et kapitalkrav på 40.000 kroner ved opstart, kan du potentielt set tjene de penge hjem igen ved at udnytte de mange fordele der er.

  Med et ApS hæfter du ikke personligt, det vil sige at din privatøkonomi er sikker. Derudover kan du også udlodde andele i selskabet til potentielle investorere – hvilket er en god hånd at have i forretningsøjeblikke.